Her finder du de senest udgivne artikler fra Politihistorisk Forening
I politiets blitz
Politihistorie: Fortidens forbryderfotografier blev skelsættende for den moderne efterforsknings tilblivelse.
Udgivet på politihistoriskforening.dk januar 2021
Politiets blade
Interesserer man sig for politihistorie, og søger man oplysninger om politiet i nyere tid, er der væsentlige oplysninger at få ved læsning af de blade, der igennem tiden er udgivet af politiets ledelse eller organisationer.
Udgivet på politihistoriskforening.dk december 2020
Al begyndelse er svær
Visse aspekter i forbindelse med gennemførelsen af reformen af Københavns politi i 1863
Den 1. juli 1883 burde være en mærkedag i Dansk Politi, for den dag trådte loven om omordning af Københavns politi i kraft. Loven ændrede politiet i hovedstaden fra at være overvejende et vægterkorps med tjeneste i nattetimerne og med opgaver som ordenshåndhævere til et – efter datidens målestok – moderne politikorps.
Udgivet på politihistoriskforening.dk november 2020
Hundrede års retsvidenskab
Hundrede år er blot en lille del af retsvidenskabens historie, som rækker helt tilbage til det gamle Rom og middelalderens universiteter og grundlæggelsen af det juridiske studium dér. Men vil en jurist i dag forstå, hvor vi er, så kan det være en ide at se de hundrede år tilbage, som vi skal tale om i denne artikel.
Udgivet på politihistoriskforening.dk oktober 2020
Læs Hundrede års retsvidenskab
Dansk politis sidste indrømmelse
I alle de vesteuropæiske lande, der blev besat af Tyskland 1940-45, opstod blandt mange andre problemer, spørgsmålet om de besatte landes politis fremtidige rolle. Der kom vidt forskellige løsninger på spørgsmålet, alt afhængigt af de lokale forhold og besættelsens karakter. Med undtagelse af Danmark nægtede de øvrige besatte landes regeringer at acceptere besættelsen og at fungere på regeringsniveau.
Udgivet på politihistoriskforening.dk september 2020
Læs Dansk politis sidste indrømmelse
Et bæredygtigt politi?
Formålet med den foreliggende artikel er for det første at undersøge, hvad begrebet bæredygtig politiorganisation indeholder, og dernæst at stille spørgsmålet, om politiets organisation overhovedet kan blive bæredygtig?
Udgivet på politihistoriskforening.dk august 2020
Inkvisitoren
I Danmark indtager den inkvisitoriske proces i et historisk perspektiv en stor plads, idet Rigsdagen først så sent som i 1916 realiserede 1849-grundlovens § 76 om, ”at Retsplejen bliver at adskille fra Forvaltningen”.
Udgivet på politihistoriskforening.dk juli 2020
Politi og information
Mange samfundsmæssige funktioner er betinget af, at der er adgang til den information, som er nødvendig for funktionens udøvelse.
Udgivet på politihistoriskforening.dk juli 2020
Hvem dræbte Stine Giesler?
I denne måned er det 30 år siden, at det tragiske drab på Stine Geisler fandt sted. Geisler blev fundet myrdet i en kælder bundet og overhældt med bonevoks. Efterfølgende vakte drabet betydelig debat – for hvem myrdede den unge pige? Og hvorfor blev sagen aldrig opklaret? Stine Geisler-sagen står stadig den dag i dag som en af det 20. århundredes mest omtalte drabssager.
Udgivet i Dansk Politi, 02/maj 2020
Læs Hvem dræbte Stine Giesler?
Fælles efterforskningshold
– et moderne værktøj til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet
Udgivet på politihistoriskforening.dk april 2020
Læs Fælles efterforskningshold
Til kamp mod smitsomme sygdomme
Coronaen har unægtelig gjort det besværligt at være dansker – i alt fald i nogle måneder. Men det kan måske være en trøst, at mange af de epidemihæmmende foranstaltninger, der har været afprøvet siden middelalderen, faktisk har båret frugt.
Udgivet på politihistoriskforening.dk marts 2020
Læs Til kamp mod smitsomme sygdomme